Beelden kunnen de sleutel zijn om wetenschap toegankelijk te maken voor niet-deskundige doelgroepen. Wetenschapsverhalen vertellen met visuele elementen gaat niet alleen over illustreren: visuele elementen kunnen het verhaal voor je vertellen – en ervoor zorgen dat het voor altijd wordt onthouden.
Hoeveel woorden zijn er nodig om een complex onderwerp uit te leggen? Probeer nul.
Make Mothers Matter & Cartoonbase – Circ4Life
Zelfs als het iets meer uitleg vereist dan dat, spelen visuele elementen een belangrijke rol in het vertellen van wetenschappelijke verhalen.
Visuele elementen helpen op meerdere manieren om ingewikkelde kwesties begrijpelijk en gedenkwaardig te maken. Ze kunnen context bieden, uitleg, illustratie, concrete voorbeelden, metaforen, emotionele verbinding – en dat allemaal tegelijk.
Visuele elementen brengen verhalen tot leven en veranderen abstracte gegevens in concepten uit het echte leven. Ze kunnen zelfs precies die dingen zichtbaar maken die we niet kunnen tonen.
Hier is alles wat je moet weten over het vertellen van wetenschappelijke verhalen met visuele elementen.
Contents
Visuals om jouw wetenschappelijke verhaal te vertellen: waarom en hoe?
“Kunst, wanneer het echt goed is, bootst de tekst niet na of weerspiegelt het niet. In plaats daarvan voegt het een nieuwe dimensie toe die veel verder gaat dan de woorden.”
Patricia Gauch, kinderboekenschrijver en redacteur
Of het nu gaat om sprookjes of waargebeurde verhalen over wetenschappelijke verkenning en ontdekking: het combineren van visuele elementen en woorden gaat er niet om hetzelfde verhaal twee keer te vertellen.
Onderzoek dat meer dan een halve eeuw is samengesteld, heeft consequent aangetoond dat afbeeldingen studenten helpen leren van tekst. Maar niet zomaar een afbeelding. Onderzoekers hebben bestudeerd hoe de beelden begrip bevorderden en stelden een lijst op van ‘tien basisprincipes’ voor docenten, gebaseerd op hun bevindingen.
Deze lijst biedt niet alleen richtlijnen voor docenten, maar voor iedereen die communiceert over complexe kwesties en wetenschapsverhalen vertelt met visuele elementen.
De 10 principes van geïllustreerd leren
Tekst en illustraties moeten complementair zijn. Decoratieve afbeeldingen kunnen je inhoud aantrekkelijker maken, maar dragen niet bij aan begrip.
Goede verhalen spreken voor zich – of het nu in tekst of afbeeldingen is. Met andere woorden, een boeiend gesproken of geschreven verhaal hoeft niet te worden uitgelegd door visuele elementen, en een sterke visuele vertelling hoeft niet te worden uitgelegd in een voice-over. Probeer in plaats daarvan complementariteit te bereiken.
Het onthouden kan worden versterkt door goed geselecteerde afbeeldingen. Illustraties zorgen ervoor dat je inhoud wordt onthouden.
Bij het kiezen van een visueel element, vraag jezelf af wat je ermee wilt bereiken. Wil je je verhaal concreter maken? Coherenter? Gemakkelijker te begrijpen? Onthouden? Dit zal van invloed zijn op de keuze van de illustratie – bijvoorbeeld tussen een concreet voorbeeld, herkenbare personages, infographics of inspirerende beelden.
Hoe complexer de tekst, hoe waarschijnlijker het is dat afbeeldingen nuttig zijn! Vooral bij het aanspreken van niet-deskundigen dienen afbeeldingen als ‘mentale modellen’ om oorzaak en gevolg te verbinden, bijvoorbeeld.
Het publiek uitnodigen om met het visuele element te interacteren kan extra voordelen opleveren. Denk aan ‘serieuze spellen’ waar gebruikers labels toevoegen of kiezen waar het personage hierna naartoe gaat. Dit soort proces zorgt ervoor dat de inhoud direct wordt toegepast op een praktisch voorbeeld en daarom wordt onthouden.
Wanneer tekst en illustraties samen op een scherm staan, is het handig om ze dicht bij elkaar te plaatsen. Dit maakt het voor de hersenen gemakkelijker om de logische link te leggen.
Visuele elementen zijn bedoeld voor ‘visuele leerlingen’. Sommige mensen kunnen informatie beter verwerken wanneer deze visueel wordt gepresenteerd. Het gebruik van visuele elementen om andere vormen van uitleg aan te vullen, helpt je ervoor te zorgen dat je ook deze mensen bereikt.
Net als woorden moet visuele informatie gemakkelijk ‘te lezen’ zijn. Zorg ervoor dat je illustraties de juiste aanwijzingen geven, een verhaallijn hebben – en overladen niet.
Trefwoordillustraties helpen de herinnering. Het begeleiden van moeilijke of belangrijke woorden en begrippen met een concrete illustratie helpt om ze te onthouden.
Wetenschap, waarheid en video: verhalen die de wereld een betere plek maken
an een goed verhaal helpen om de walvissen te redden? Ja, zegt een groep wetenschappers die de handen ineensloegen met communicatie-experts om de kracht van video te gebruiken om een wetenschapsverhaal te vertellen met diepgaande gevolgen.
De trieste ironie van walvis spotten is dat deze gigantische industrie de natuurlijke habitat van de walvissen bedreigt, terwijl hun klanten het juist het meest waarderen.
De wetenschappers besloten de potentie te onderzoeken van het vertellen van wetenschapsverhalen met visuele elementen om dit aan te pakken. Puttend uit principes van marketingcommunicatie hebben ze een raamwerk gecreëerd om visuele wetenschapsverhalen te vertellen, met behulp van korte video’s.
Het raamwerk definieert zes concrete elementen voor het creëren van wetenschapsverhalen in videoformaat:
1. Focus op wat belangrijk is
Een van de belangrijkste principes van audiovisuele wetenschap, vereenvoudiging, draait om het stellen van prioriteiten en een kernidee, in plaats van het ondermijnen van het onderwerp.
Het kernidee dient als een haak om het publiek aan te trekken, ervoor te zorgen dat de kernboodschap wordt begrepen en onthouden. In het geval van walvis spotten, bijvoorbeeld, is het kernidee dat walvis spotten schadelijk kan zijn voor walvissen – de kernboodschap is dat walviskijkers het risico lopen de habitat van de walvissen te vernietigen als ze niet respectvol handelen.
Hoe te vereenvoudigen zonder te verzwakken
2. Lever iets onverwachts
Wetenschappelijke inhoud draait om het onbekende onthullen, gebaseerd op ontdekking en openbaring – dit zijn allemaal basisbestanddelen van een goed verhaal.
Hoe gebruik je dit in wetenschapscommunicatie? Speel met de verwachtingen van het publiek, onthul hiaten in hun kennis (waardoor een emotionele behoefte ontstaat) en vul vervolgens die hiaten.
Het stellen van een vraag kan op zich al helpen om een boodschap over te brengen – verras de kijkers door te beginnen met een vraag in plaats van hen te vertellen hoe ze moeten handelen. Bijvoorbeeld, de vraag “Kan walvissen spotten vernietigen wat je het meest liefhebt?” zal waarschijnlijk meer kijkers trekken dan te beginnen met “Stop schadelijke praktijken bij het walvissen spotten”.
De ‘plagende’ benadering met een vraag is ook waarschijnlijker om gedragsveranderingen te stimuleren. Het lijkt erop dat de meesten van ons een rebelse kant hebben…
Verrassing en andere belangrijke manieren om ervoor te zorgen dat je boodschap wordt onthouden
3. Maak het concreet
Concrete informatie is gemakkelijker op te roepen en te onthouden dan abstracte concepten. Visuele verhalen vertellen is een ideale manier om abstracte ideeën te vertalen naar concrete, tastbare zaken waarmee het publiek zich kan identificeren.
Concrete voorbeelden zullen begrip, herinnering en emotionele verbinding versterken – deze drie versterken elkaar.
Waarom 2D-animatie een geweldige tool is om abstracte concepten concreet te maken
4. Zorg voor geloofwaardigheid
Over wetenschap praten is een goed uitgangspunt voor geloofwaardigheid. Over het algemeen zul je de autoriteit moeten hebben of moeten bewijzen wat je zegt om je publiek te laten geloven wat je zegt.
Om dit te doen, zorg ervoor dat je je bronnen citeert. In het geval van video, overweeg om bekende onderzoekers – of andere invloedrijke sprekers – te interviewen. Aanbevelingen van bekende en sympathieke persoonlijkheden of gewoon sympathieke personages zullen je boodschap helpen versterken door deze geloofwaardigheid te geven.
5. Toon emoties
Echtheid is essentieel. Het tonen van authentieke menselijke reacties zal je geloofwaardigheid verder ondersteunen.
De meest effectieve vorm van wetenschappelijke verhalen vertellen in video’s is het creëren van inhoud die emoties zoals hoop en verwondering weergeeft en oproept. Het is beter om negatieve emoties zoals verdriet of angst te vermijden, omdat deze minder waarschijnlijk zullen worden gedeeld.
Humanitaire Impact Bond: een boodschap van hoop
6. Werk de “En-maar-dus” uit
Korte videoformaten zijn zeer geschikt om korte verhalen over wetenschap te vertellen. De onderzoekers achter deze studie suggereren het gebruik van een eenvoudig formaat genaamd “En-maar-dus”, een verhalend hulpmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor wetenschapscommunicatie door bioloog Randy Olson.
Het idee: de controleerbare feiten (X EN Y) botsen (MAAR), wat een oplossing vereist (DUS).
Casestudy
En-Maar-Dus: waarom we bruikbare gegevens nodig hebben om de wereld te voeden
Hier is hoe we bij Cartoonbase de ‘And-But-Therefore’ verhaallijn hebben gebruikt om een klant te helpen uitleggen hoe hun zeer technische bedrijfsactiviteiten de mensheid van dienst konden zijn.
Video:Bruikbare gegevens voor betaalbare landbouw
Klant: ScanWorld
Landbouw en klimaatverandering zijn nauw met elkaar verbonden
EN
Hyperspectrale beelden kunnen het duurzamer maken, boeren helpen bij het vroegtijdig detecteren van ziekten, het beoordelen van waterbehoeften, enz.
MAAR
Deze technologie is te duur en niet schaalbaar
DUS
ScanWorld ontwikkelt een product dat 100 keer goedkoper is, beelden levert voor elke plek op aarde, zonder lokale infrastructuur
En wat betreft de walvissen? De onderzoekers hebben een korte video gemaakt over ‘goed walvissen kijken’ met toepassing van de zes hierboven beschreven principes. Ze lieten het zien aan een testpubliek dat later werd geënquêteerd. 93,6% van de respondenten zei dat het bekijken ervan invloed zou hebben op hun keuze van touroperator.
Op zoek naar hulp bij het vertellen van wetenschappelijke verhalen met visuele elementen?
Neem contact op met Cartoonbase
Illustraties: Alix and Silvia