5 manieren om een ​​echt creatieve presentatie te creëren in 2022

5 manieren om een ​​echt creatieve presentatie te creëren in 2022

Home Blog › 5 manieren om een ​​echt creatieve presentatie te creëren in 2022

Wat hebben sociologie, magie en geweldige creatieve presentaties met elkaar gemeen?

Laten we beginnen met een kort verhaal.

Als student zat de Duitse socioloog Max Weber (1864-1920) in een klaslokaal te luisteren naar zijn professor die praatte over een of andere theorie waar hij absoluut niet van onder de indruk was. Sterker nog, hij was zo ongeïnteresseerd dat hij in het geheim 40 delen van het werk van de Duitse dichter Goethe las tijdens de lessen!

Weber ging later schrijven over de sociologie van magie, en zijn theorie van onttovering zocht uit te leggen waarom de wereld zo onschuldig, saai en eenvoudig was geworden. Meer dan een eeuw later zitten mensen nog steeds door lezingen en presentaties heen met evenveel enthousiasme als de jonge Weber had.

Maar waarom is het dat veel presentaties hun potentieel niet waarmaken? Laten we eens kijken naar 5 manieren om je te helpen een echt creatieve presentatie te maken.

Re-enchantment_Illu_01_cartoonbase

1. Geef de presentatie leven

Weber’s theorie van onttovering contrasteerde in wezen de moderne en premoderne wereld. Hij beschreef in wezen hoe de wereld zijn magie had verloren en alles wetenschappelijk was geworden. Dus hoe is dit van toepassing op het creëren van creatieve presentatie?

Bij het benaderen van een creatieve presentatie moet je eraan denken alsof het je partner is. Uiteindelijk werk je samen met de presentatie om je boodschap over te brengen. Hier komt de theorie van Weber om de hoek kijken. In de premoderne tijd werd gekenmerkt door animisme. In een notendop is animisme wanneer levenloze objecten worden behandeld alsof ze een ziel hebben. Vroeger zou dit van alles zijn geweest, van stenen tot wijn, maar misschien is het tijd dat we op dezelfde manier naar onze creatieve presentaties gaan kijken.

Bekijk bijvoorbeeld hoe we onze klanten een transformerend 2022 hebben gewenst:

Een creatieve presentatie heeft materialen die “ziel” hebben – ze zijn levendig en intelligent, geen gewoon hulpmiddel. Dit klinkt misschien als gekke mystiek, maar het volgende voorbeeld zal laten zien waarom. Stel dat we twee presentaties hebben: in de eerste heeft de spreker een PowerPoint-presentatie die ze gewoon gebruiken om wat tekst en misschien af en toe een foto te tonen. Een prima, gemiddelde presentatie waarbij de aandachtsspanne volledig afhankelijk is van de presentatievaardigheden van de sprekers zelf. In de tweede presentatie benadert de spreker zijn PowerPoint alsof het een levend wezen is – een personage in het toneelstuk dat zijn presentatie is. Wat volgt is een dynamische uitwisseling tussen spreker en PowerPoint. De PowerPoint is creatief ontworpen om te reageren op wat de spreker zegt, en de spreker reageert op zijn beurt op de PowerPoint.

Dit is een creatieve presentatie om te onthouden.

Re-enchantment_Illu_03_cartoonbase

2. Betrek het publiek op een creatieve manier

De interactie stopt daar echter niet. Denk na over manieren om ook je publiek tot leven te brengen. Quizzen en vragen die op het publiek gericht zijn, kunnen een goede manier zijn om hen een rol te laten spelen in hetzelfde toneelstuk, maar je kunt nog verder gaan:

Bij onze evenementen Picture This gebruiken we live-illustratoren om een discussie tussen experts om te zetten in een fresco vol tekeningen die helpen verduidelijken wat er wordt gezegd. Onze illustratoren luisteren mee en telkens wanneer belangrijke concepten of zinnen ter sprake komen, zetten ze deze om in cartoons die de aandacht helpen richten, uitleggen wat er wordt gezegd en deze concepten in het geheugen vastleggen. In dat opzicht is een creatieve presentatie als theater, en zelfs het publiek heeft een rol te spelen.

Je presentatiematerialen behandelen alsof ze een ziel hebben, is een geweldige manier om je presentatie interessant en dynamisch te maken. Maar wat als we nog een stap verder zouden gaan? Wat als je presentatie voor zichzelf zou kunnen spreken?

Re-enchantment_Illu_02_cartoonbase

3. Zeg Nee tegen onnodige tekst in presentaties

Het verhaal van Weber over het zitten in een saaie klas herinnert je misschien aan bepaalde momenten uit je studententijd. Met name de angstaanjagende aankondiging die je aan het begin van het jaar zou krijgen: “je moet de dia’s ook leren.” Zodra je deze woorden hoorde, wist je precies wat je kon verwachten. Sommige professoren leken te denken dat elke dia de perfecte gelegenheid was om hun nieuwste roman te onthullen. Vooral tijdens de examens kon je je voelen als een gevangene wiens muren niet waren gemaakt van baksteen en steen, maar van tekst en – als je heel veel geluk had – de occasionele, lage-resolutie grafiek.

Het punt is: tekst moet strategisch worden gebruikt en alleen wanneer dat nodig is. Niet alleen verslaan muren van tekst het doel van een PowerPoint-presentatie om dingen begrijpelijk te maken, maar het maakt de hele presentatie ook droog en saai.

Dus hoe brengen we leven in PowerPoint en creëren we een echt creatieve presentatie?

Illustraties!

Illustraties, wat betekent situatievideo’s en cartoons, vervangen de noodzaak voor deze muren van tekst. Het publiek is veel slimmer dan we ze vaak credit voor geven, en de meeste mensen zijn in staat om grote sprongen te maken bij het begrijpen van illustraties en wat ze betekenen.

Bijvoorbeeld, als je jezelf in de supermarkt bevindt en een bord ziet met een stuk brood erop, begrijp je dat het wijst naar de bakkerij, en niet naar een soort tentoonstelling van een snee brood. Zonder veel ruimte in beslag te nemen, weet je alles wat je moet weten.

Bovendien helpen illustraties de spreker om te benadrukken en te versterken wat er wordt gezegd – waardoor het allemaal gemakkelijker te begrijpen is voor je publiek. Mensen zullen zich niet dat ene gemarkeerde termijn herinneren, drie alinea’s naar beneden en naar rechts in de 17e dia van een 100-delig PowerPoint. Wat ze zich zullen herinneren, is de geweldige tekening die alles wat ze moesten weten over chlorofyl, de Fibonacci-reeks of Beethovens 5e, op een leuke en cartoonachtige manier duidelijk en beknopt uitlegde. Wees ook niet bang om animaties zoals video’s of GIF’s te gebruiken.

Re-enchantment_Illu_03_cartoonbase

4. Maak het persoonlijk!

Maak je geen zorgen, we stellen niet voor dat je je diepste geheimen voor de hele wereld tentoonstelt, maar elke presentatie die je geeft, moet duidelijk van jou zijn. Je zou moeten streven naar metaforen, analogieën en bewoordingen die bij jouw persoonlijkheid passen. Denk er eens over na: wanneer je uit een geweldige presentatie komt, wil je denken: ‘wow, niemand anders had die exacte presentatie kunnen geven’. Integreer bovendien je branding, of dat nu betekent dat je de stijl en kleuren van je bedrijf gebruikt, of je eigen persoonlijke flair. Dit helpt je al je inhoud, of het nu gaat om toespraken, e-learning cursussen of videoreeksen, te bundelen in één samenhangend pakket: jij!

Laten we nog even terugkeren naar Max Weber’s theorie van de onttovering. De Duitser theoriseerde dat de magie van een wereld waarin alles leefde plaatsmaakte voor een hyperwetenschappelijk universum, waarin alles wat niet kon worden gezien of empirisch kon worden getest, vals was. Dit ging gepaard met een steeds groter wordend spectrum van nieuwe wetenschappen. Eerst werden natuurkunde, scheikunde en biologie opgesplitst (ze waren ooit gebundeld als ‘natuurlijke filosofie’). Toen begonnen we dezelfde wetenschappelijke methoden toe te passen op mensen – wat leidde tot psychologie, sociologie, antropologie en economie. Als we de waarheid konden ontdekken over al deze dingen, konden we dan ook niet praktische zaken uitzoeken? Zoals hoe je het perfecte bedrijf runt? Of de allerbeste manier om met een publiek te communiceren? En zo kwamen de zakelijke en communicatiewetenschappen tot stand.

Oké, poeh. Een beknopt historisch overzicht van de wetenschap. Maar wat kan het ons vertellen over het maken van creatieve presentaties die uniek persoonlijk zijn?

Laten we proberen een premoderne presentatie te maken. Er is geen perfecte manier om een presentatie te geven, en zelfs deze tips zijn bedoeld om je te inspireren om te experimenteren met je eigen speciale manier van presenteren. Vergeet de strikte formats en richtlijnen. Vergeet de voorgekauwde vragen en spellen.

Vertel je verhaal.

Maak verwijzingen naar wie je bent, naar wat je interesseert en wat je weet en waar je om geeft. Denk er eens over na: je luistert liever naar een enthousiaste spreker die praat over een onderwerp waar je niets van weet, dan naar een saaie presentatie die door iedereen had kunnen worden gegeven. Er is geen wetenschap of formule die passie kan nabootsen.

Re-enchantment_Illu_04_cartoonbase

5. Gebruik subtekst

Vaak zijn sprekers bang voor subtekst. Ze zijn (begrijpelijkerwijs) bang om de aandacht van hun publiek te verliezen en schrijven daarom alles op de dia en willen niet te experimenteel of opwindend zijn. Maar dit heeft precies het tegenovergestelde effect: ze verliezen hun publiek door verveling. Dus hoe kun je voorkomen dat je tijdens je presentatie uitkijkt over de zee van gezichten en ziet dat 50 procent van het publiek zich door het 27e deel van de verzamelde werken van Goethe werkt? Hoe kun je hun aandacht vastleggen en hen betrokken houden?

De kracht van fantasie. Ja, de verbeelding van het publiek is je vriend. Meer specifiek, het gebruik van subtekst. Je dia’s moeten suggestief zijn. Ze moeten fungeren als een katalysator of vonk die de verbeelding van het publiek tot leven brengt.

Hoe doen we dit?

Bij het behandelen van een onderwerp, denk na over wat je wilt bereiken. Soms moet je zeer specifieke informatie overbrengen en moet je dingen uitspellen, maar soms wil je je publiek een voorproefje geven van een bepaald onderwerp. 70 procent van het werk om iemand geïnteresseerd te krijgen in je onderwerp gebeurt tussen hun oren. Uiteindelijk is het het publiekslid dat beslist of iets interessant is of niet. Laat hun hersenen werken door hun verbeelding in overdrive te zetten. Dit kan spannende metaforen, gedachte-experimenten en vreemde voorbeelden omvatten.

Het maken van je praatje visueler met een live tekening of geïllustreerde PowerPoint heeft drie belangrijke effecten: het wordt gemakkelijker te begrijpen, het wordt gedenkwaardiger en, nog belangrijker, het vraagt de aandacht van het publiek. Ongeacht hoe eenvoudig de tekening is, de hersenen van je publiek zullen onmiddellijk elk lijntje, bocht en kleur van de afbeelding analyseren. In een seconde zullen ze uitvogelen wat het betekent, de relatie met je presentatie en wat het toevoegt. Je hoeft het niet uit te spellen, want de verbeelding van je publiek zal dat allemaal voor je doen.

Door je dia’s suggestief te maken, prikkel je en start je het leerproces van je publiek en stimuleer je hun verbeelding, waardoor ze je presentatie herinneren als echt creatief.

Re-enchantment_Illu_04_cartoonbase

Herbetovering van de wereld

Het is tijd om even terug in de tijd te gaan en op een premoderne manier te gaan nadenken over creatieve presentaties; naar een tijdperk waarin de wereld echt magisch was. Door een beetje van deze magie in je presentaties, PowerPoints, materialen, video’s en cursussen te integreren, kun je echt creatieve presentaties geven en hopelijk voorkomen dat je publiek Duitse literatuur gaat lezen terwijl je aan het praten bent, of in ieder geval dwingen om iets minder deprimerends dan Goethe’s Het Lijden van de Jonge Werther te lezen.

Weet je nog steeds niet zeker hoe je aan de slag moet?

Ontdek hoe Cartoonbase SNCF heeft geholpen om hun conferenties gedurfd en gedenkwaardig te maken met live tekeningen.

En hoe we Club Med hebben geholpen om de resultaten van een enquête op een grappige en boeiende manier te delen.

Neem contact met ons  op om te zien hoe we jou ook kunnen helpen.

 

llustraties door Sergio Menéndez 

Geschreven door Jonathon Mayes