Visueel Verandermanagement: Van je reis een geïllustreerd epos maken

Visueel Verandermanagement: Van je reis een geïllustreerd epos maken

Home Blog › Visueel Verandermanagement: Van je reis een geïllustreerd epos maken

Heb je ooit gehoord van het epos van Gilgamesh? Een van ‘s werelds oudste verhalen, het volgt de koning van Sumerië terwijl hij op zoek gaat naar het geheim van onsterfelijkheid om zijn beste vriend te redden. Het is een verhaal over liefde, jaloezie, vriendschap, maar het allerbelangrijkste, verandering. Het oude verhaal werd gevonden in steen gebeitelde tabletten, maar tekst was niet het enige dat die dappere archeologen vonden. Binnen de oude bibliotheek ontdekten ontdekkingsreizigers gravures die elk belangrijk moment in het epos begeleidden.

Verandering is een constante in elke organisatie, of je nu een NGO, een bedrijf, een start-up of zelfs een oude Midden-Oosterse koninkrijk bent. Als leider kan visuele communicatie het beslissende verschil maken tussen een succesvolle zoektocht en een tragisch einde. Dus, waarom niet een les nemen van het oude Babylon en de kracht van illustratie en visuele routekaarten gebruiken om je veranderingsmanagementreis om te toveren tot een epische verandering? Hier zijn enkele tips over hoe je visuals en illustraties kunt gebruiken om veranderingsmanagement wat boeiender te maken.

Niets overtreft een goed visueel verhaal

Het epische verhaal van Gilgamesh is… nou ja, episch! Maar zijn langdurige erfgoed komt niet alleen voort uit het verhaal zelf. Illustraties van Gilgamesh en zijn beproevingen zijn overal te vinden in Sumerische ruïnes – geschilderd op potten, in muren gebeiteld en als reliëfs op stenen tabletten. Het lijkt erop dat de oude beschavingen een behoorlijk goed idee hadden van wat een veranderingsverhaal gemakkelijk te communiceren maakte.

Illustraties zorgen voor betere verbindingen tussen concepten

De queeste van Gilgamesh had een duidelijke route, die hem van de ene plaats naar de andere leidde in een logische volgorde. Sterker nog, alleen omdat hij een duidelijke route volgde, was hij in staat om te overleven tot het einde van zijn verhaal.

In een context van verandering kunnen illustraties je helpen betrokkenheid van medewerkers te activeren door informatie te presenteren op een manier die hun zintuigen prikkelt. Illustraties zijn perfect om verschillende concepten te vereenvoudigen, te verbinden en te groeperen. Door illustraties te gebruiken, wordt benadrukt hoe elke initiatief verband houdt met de andere en hoe ze verbonden zijn met je uiteindelijke doel. Omdat de fresco en illustraties visueel gestructureerd zijn, wordt het voor individuen gemakkelijker om dezelfde informatie in hun geest te structureren. Door kernbegrippen te visualiseren en ze met elkaar te verbinden, kun je medewerkers op een veel dieper niveau betrekken bij en begrip krijgen voor de verandering.

Casestudy – MIT

MIT Sloan nam contact met ons op om hun cursus ‘Algorithmic Business Thinking’ (ABT) te upgraden tot een cursus van 6 weken die niet alleen begrijpelijk was, maar ook boeiend voor studenten. Natuurlijk, zoals je misschien al had geraden, hebben we de kracht van illustraties ingezet. Hun ABT-cursus daagde ons uit om de cursusinhoud echt te begrijpen, zodat we de perfecte visuele elementen konden vinden om de concepten en de onderlinge verbanden tussen hen volledig duidelijk te maken.

Lees hier de volledige casus

Een universele manier om te begrijpen

Een uitdaging bij het beheren van verandering is dat elke medewerker een ander begripsniveau zal hebben van wat je wilt bereiken. Sommigen zullen zeer betrokken zijn, terwijl anderen aanvankelijk ongeïnteresseerd kunnen zijn. Visuele elementen kunnen worden gebruikt om een universele taal te creëren die iedereen kan begrijpen. Bijvoorbeeld, je kunt visuele elementen maken die de voordelen van de verandering weergeven, pijnpunten die moeten worden aangepakt, of belangrijke mijlpalen die moeten worden bereikt. Je kunt zelfs inclusieve visuele elementen creëren waardoor elke medewerker zichzelf beschouwt als deel van het team dat samenwerkt aan een gemeenschappelijk doel.

Als het gaat om het versterken van dat begrip, werkt niets beter dan een visuele routekaart.

Een kristalheldere reis naar verandering

Gebruik een visuele routekaart

Een van de beste manieren om verandering te ondersteunen, is het gebruik van een visuele routekaart. Een routekaart is een geweldige tool om je overgang te communiceren. Het zal je helpen om medewerkers bij het proces te betrekken en je visie duidelijk en concreet te maken voor iedereen. Een routekaart is als een fresco die een tijdslijn met belangrijke mijlpalen en veranderingsactiviteiten afbeeldt. Door leuke en opwindende visuele elementen te integreren, kun je je routekaart echt laten opvallen. Op deze manier toon je een duidelijke reeks mijlpalen, met een visuele rode draad gedurende het hele veranderingsproces.

Je routekaart zal het belangrijkste visuele hulpmiddel zijn dat de veranderingsprocessen ondersteunt, van conceptie tot creatie en implementatie. Het structureert het beeld van het management om het beste communicatieplan op te stellen. Het helpt hen de voortdurende ontwikkeling van de veranderingsreis in de gaten te houden en is een krachtig hulpmiddel om de logica en mijlpalen van de overgang begrijpelijk te maken voor medewerkers. Een routekaart kan evolueren en veranderen, maar het zal altijd je belangrijkste gids zijn gedurende je reis.

Het visuele aspect van je routekaart helpt de veranderingsreis op te splitsen in kleinere doelen die gemakkelijker te bereiken zijn. Net als hoofdstukken in het epische verhaal van Gilgamesh, geeft het opdelen van je transformatieproces in tastbare stukken je medewerkers een duidelijk overzicht van de overgang.

Een belangrijk element om in gedachten te houden bij het maken van een routekaart is dat deze moet worden afgestemd op je doelgroep. Een routekaart die wordt gebruikt om stakeholders te informeren, moet verschillen van degene die door medewerkers wordt gebruikt. De eerste moet zijn ontworpen om de uitrol van de verandering bij te houden, terwijl de laatste mensen enthousiast wil maken voor en betrekken bij de verandering.

 

Casestudy – Solvay

Solvay was bezig met het heruitvinden van hun manier van werken en had onze hulp nodig om deze reis een visuele identiteit te geven die onderscheidend aanvoelde, terwijl ze toch onmiskenbaar Solvay waren. Cartoonbase werkte met hen samen om hen te helpen bij hun overgangsproces – de digitalisering van het bedrijf.

Voordat Cartoonbase de talloze visuals creëerde, begon het met een diepe duik in de visie van Solvay. Via discussiegroepen en workshops werd een routekaart ontwikkeld. Deze routekaart werd gemaakt om de verschillende projecten die moesten plaatsvinden inzichtelijk te maken – helderheid brengen en helpen bij het communiceren van de reis die voor hen lag.

Het was ontworpen om belangrijke stakeholders een strategisch overzicht te geven en het veranderingsproces tastbaar te maken. Het was ook essentieel om medewerkers te ondersteunen: de mijlpalen die moesten worden behaald, uit te leggen.

Dat is slechts het topje van de ijsberg van onze samenwerking met Solvay.Lees de volledige casestudy hier.

Maak het interactief

Voordat verhalen werden opgeschreven, werden ze verteld – in zalen, rond kampvuren, in de veiligheid van een huis. Verhalen waren boeiend omdat jij, het publiek, altijd betrokken zou voelen. We vertellen onze saga’s niet meer zoals vroeger, maar nieuwe technologieën bieden nieuwe manieren van interactief vertellen.

Het visueel weergeven van je veranderingsproces stelt je ook in staat om je publiek op nieuwe manieren te betrekken. De allerbeste voorbeelden zijn interactief en bevatten allerlei verborgen elementen die kunnen worden ingeklapt, uitgeklapt, geanimeerd en verplaatst op een manier die mensen geïnteresseerd houdt tijdens hun interacties.

Casestudy – Renault

Renault bevond zich midden in een grootschalige strategische transformatie die ze de ‘Renaulution’ noemden. De Revolutie was een ambitieuze paradigma verschuiving gericht op het creëren van de Fabriek van de Toekomst: een fabriek gericht op duurzaamheid – auto’s op de weg houden in plaats van ze simpelweg te vervangen. Dit resulteerde in materiaal boordevol illustraties die van de pagina sprongen en resulteerde in een interactieve roadmap die liet zien hoe ze hun productiemethoden zouden gaan ‘Renaulutioneren’.

Lees de volledige casestudy hier.

 

Toon je eindproduct visueel

Terwijl je verandert, zul je veel informatie moeten presenteren aan werknemers, belanghebbenden en het grote publiek. Je moet de voortgang, resultaten, nieuwe initiatieven en voordelen communiceren. Tijdens dit hele proces is het belangrijk om het eindproduct visueel te tonen. Wat is de eindbestemming van je verandermanagementreis? Hoe zal de levering van je product of dienst invloed hebben op werknemers, klanten en de gemeenschap? Op deze manier creëer je een baken dat iedereen op koers houdt met een duidelijk doel.

Aan de slag met je visuele reis

Communicatie is een feit van het menselijk leven. De verhalen die we vandaag vertellen en de verhalen die we duizenden jaren geleden vertelden, zijn niet zo verschillend. Zelfs na duizenden jaren van technologische evolutie – van stenen tabletten tot tabletten van glas – zijn er nog steeds kernzaken die een verhaal succesvol maken.

Zoals we hebben gezien, helpen visuele elementen in verhalen om je verhaal te structureren en te communiceren, en om mensen erbij te betrekken. Door een visuele routekaart uit te werken en deze interactief te maken, kun je van je veranderingsmanagementverhaal een verhaal maken dat wordt onthouden. Maak plaats voor Gilgamesh, er is een nieuwe held in de stad.

Voor meer informatie over een op maat gemaakte aanpak van je veranderingsmanagementreis, kun je hier contact met ons opnemen.